Tennarmband är ett samiskt hantverk med en tradition som sträcker sig tillbaka långt i tiden. Den vanligaste typen av samiskt armband, som du säkert är ute efter kallas tenntrådsarmband. Dessa är sydda av renskinn och har flätor av spunnen tenntråd. Flätorna av tenntråd är spunna i mönster som är typiska för den samiska kulturen och tenntråden kombineras ibland med andra färgglada trådar i vanligtvis gul, grön och röd. Tennarmband och tennslöjd är idag en del av den lappländska kulturen och är tillverkade från naturliga material med en manuell tillverkningsprocess. Idag finns det ett stort utbud av diverse olika samiska armband i olika typer av material och stilar. Ofta innehåller armbanden renskinn, renhorn, lammskinn, läder, silver, tenn, pärlor eller andra metaller.

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

Miljövänligt

Tennarmbanden massproduceras inte i någon fabrik utan sys för hand av ämnen från naturen och växtriket. Ofta är lädret i armbanden även naturgarvat vilket betyder att skinnet är garvat med material från naturen.

Samisk slöjd

Samisk slöjd kallas för Duodji och den utgör den konst, slöjd och hantverk som tillverkats av samer. Samerna använder främst naturen och renen som materialkälla. De vanligaste samiska konstverk innefattar skålar,knivar, kåsor, trummor, vävar, jojk och såklart tennarmband. Traditionen av sameslöjd existerar och växer fortfarande i och utanför lappland. Det som utmärker samisk slöjd är dess vackra mönster och färgglada färger. Färgerna i den samiska flaggan (röd, blå, gul och grön) förekommer ofta i samisk konst i olika kombinationer. Samiska konst har en primitv och nästan antik utstrålning. Den ger oss en inblick i en uråldrig kultur som framställts av ett folk som levt i samklang med naturen och överlevt trots det hårda och fientliga klimatet i norr. Den samiska kulturen bottnar i den nomadiska kulturen vilket innebär att de inte har någon fast boplats utan får sin huvudsakliga näring från boskapsskötsel. Eftersom djuren byter betesmarker så flyttar nomaderna med djuren och bor då i förflyttbara bostäder som till exempel kåtor. Idag lever samerna en mycket mer modern livsstil men mycket av det gamla lever fortfarande kvar i den samiska konsten.